From Isidra’s trunk/ Del baúl de Isidra

In 1913, Isidra Fabián Solis emigrated with her husband, Diego Barquilla Barquilla, and their son, Antonio, from Madroñera, Cáceres (Extremadura) to the Hawaiian Islands. After difficult stints in Hawaii and California, Isidra and Diego returned to Extremadura in 1921, without Antonio (who, we assume, had died) but with another son named Plácido who had been born in Hawaii, and with enough money to open, in the ancient Plaza Mayor of Trujillo, an inn and restaurant called “Mesón La Troya.”
Several years ago, in the darkest corner of the restaurant’s attic, Plácido’s grand-daughter, Elena (who owns and runs the by-now legendary Mesón La Troya) found two trunks that the family had brought back with them from their American adventure. What was in them? Pure gold, at least for us. For example: this pay-envelope from the Koloa Sugar Company, which originally contained Diego’s earnings for the month of March, 1916, and was at some point reused to preserve this lock of hair…

Isidra Fabián Solís emigró con su marido, Diego Barquilla Barquilla, y su hijo, Antonio, desde Madroñera, Cáceres hasta las islas de Hawai a principios del siglo XX. Tras una accidentada vida en Hawaii y California, Isidra y Diego volvieron a Extremadura en 1921, sin Antonio (que se supone había muerto), pero con otro hijo nacido en Hawaii, Plácido, y con suficiente dinero como para abrir, en la Plaza Mayor de Trujillo, El Mesón La Troya. Hace unos años, Elena, nieta de Plácido que hoy regenta el ya legendario mesón, encontró en el rincón más remoto del desván del local dos baúles que había traído la familia de su aventura americana. ¿El contenido? Oro puro [para nosotros, se entiende]. Por ejemplo, este sobre de la Koloa Sugar Company. Diego Barquilla habrá recibido su sueldo del mes de marzo 1916 en este sobre; en algún momento, el sobre se recicló para albergar un mechón de pelo…

Advertisements